Backa Mikael bygger instrument i italiensk tradition, såväl moderna som barock. Som förebild används mest instrument av de stora mästarna Stradivarius, Guarnerius och Amati. Virket som han använder är speciellt utvalt tonvirke som lagras i flera år. Han använder helst alpgran och lönn från sydeuropa. Lacket framställs av traditionella hartser och oljor och färgsätts med naturliga pigment enligt klassisk tradition.

Backa Mikael har färdigställt många stråkinstrument i toppklass för professionella utövare. I ateljén finns nu möjlighet att provspela den senaste nybyggda violan. Välkommen!

Prisbelönade instrument

Backa Mikael har deltagit i violinbyggartävlingar i Sverige, England och Tyskland. Vid den första BVMA (British Violin Making Association) International Violin and Bow Making Competition i London 2004 omnämndes bland annat följande om Backa Mikaels violin: ’a good strong arch, it should sound good’ och ’the varnish has a nice oily texture’.

Vid 5. Internationale Geigenbauwettbewerb 2005 i Mittenwald, Tyskland, deltog Backa Mikael med en viola och belönades med en hedersam 6:e plats.

”Att segra i Mittenwald är naturligtvis en dröm, men i fackkretsar vet man att redan detta att komma med i tävlingen är meriterande. När man vet vilka krav som ställs, blir man glad när någon av våra landsmän lyckas. Denna gång nådde en byggare med rötter i Dalarna, närmare bestämt Malung, en hedrande placering. Backa Mikael Eriksson kom i altfiolklassen på sjätte plats bland 50 medtävlande.” Dalademokraten 17 juni 2005 (text: Sören Ekebjörns)

Viola, byggd 2015

Viola, byggd 2015

Viola, byggd 2015

Viola byggd av Backa Mikael 2015.

Instrument byggda 2010

Viola byggd av Backa Mikael 2010

Viola byggd av Backa Mikael 2010.

Violin byggd 2010

Violin byggd av Backa Mikael 2010.

Beställningar

barockviola

Hör gärna av dig om du vill beställa ett handbyggt instrument av högsta kvalitet, modernt eller i barockutförande. Du kan vara med och påverka virkesval och lackering.

Bilden visar en barockviola som Backa Mikael byggt på beställning år 2000, en kopia på ett italienskt 1700-talsinstrument av Giovanni Battista Guadagnini.