Rengöring

Ditt stråkinstrument förvaras bäst i etuiet när det inte används. Torka gärna av det med en torr trasa efter varje speltillfälle, helst med en speciell mikrofiberduk för musikinstrument. Greppbräda och strängar kan tvättas med T-röd, var försiktig så det inte droppar på lacket.

Strängar

Byt en sträng i taget så minskar risken att ljudpinnen ramlar. Smörj strängspår i stall och översadel med en mjuk blyertspenna, så håller strängarna längre. Tryck inte på strängen mellan stämskruv och översadel när du stämmer, då ökar risken att strängen går av. Kontrollera att eventuella finstämmare inte går ner mot locket när du stämmer.

Stall

Kontrollera regelbundet att stallet står upprätt, det vill gärna böja sig mot uppåt mot greppbrädan. Lägg gärna en trasa under stränghållaren som skydd ifall stallet skulle välta när du justerar lutningen på stallet. På en del instrument kan stränghöjden ändras från sommar till vinter. Man kan då behöva ett par olika stall som man växlar mellan.

Stämskruvar

De smörjs bäst med speciell skruvpasta eller skruvtvål. Om det är svårt att få dem att fungera kan de behöva justeras in ordentligt. Lämna i så fall in instrumentet till en instrumentmakare. Om du har problem med att stämskruvarna släpper, pressa inte in dom för hårt, då kan skruvlådan spräckas.

Skrammel och missljud

Missljud orsakas oftast av öppna limfogar, gamla sprick-lagningar som gått upp, sliten eller ojämn greppbräda eller lågt stall, lös spinning på strängar, hakhållare som antingen sitter lös eller ligger an mot stränghållaren.

Axelstöd

Se till att gummiskydden inte är slitna eller skadade, då kan lacket och även träet skadas.

Vargtoner

Vargtoner dämpas med vargtonsdämpare och speciellt på cello med vargtonsresonator. De påverkas även av uppställningen (stall, ljudpinne), stränghållare och strängar. Prova olika strängar (tjockare eller tunnare, olika fabrikat).

Översyn

Lämna in ditt instrument till en etablerad violinmakare en gång om året, det är ofta lättare att åtgärda problem innan dom vuxit sig för stora.

Du är alltid välkommen för ett gratis kostnadsförslag.